De regering trekt 12 miljoen euro uit voor het verwijderen van asbestdaken. Elke particulier die een dak wil laten weghalen waar asbest in zit, kan een lening krijgen uit het fonds.

Daarnaast moeten provincies en gemeenten de pot verder vullen. Voor velen is het asbest laten verwijderen een ontzettende doorn in het oog. Asbest verwijderen loopt vaak hoog op in de kosten. Het vervangen van een dak kan oplopen tot in de tienduizenden euro’s. Daarnaast weten mensen weten vaak niet waar ze moeten beginnen. Bij ons kan je hier natuurlijk geheel vrijblijvend informatie over krijgen of een offerte aanvragen.

Nog onduidelijk hoe groot het fonds wordt

Woordvoerder Joris Schouten van het ministerie benadrukt dat dit ‘slechts het begin is’. De 12 miljoen euro is onvoldoende om alle particulieren aan een lening te helpen. Het ministerie hoopt en verwacht dat meer provincies en gemeenten zich aan zullen sluiten en bij zullen leggen. 

Hoeveel geld er uiteindelijk in de pot komt is nog niet helemaal duidelijk, maar er wordt gedacht aan een bedrag van rond de 100 miljoen euro. Dit is ook afhankelijk van wat andere partijen bijdragen. Wat de leningsvoorwaarden zullen worden, weet het ministerie nog niet. Het plan is om deze zomer het fonds opgetuigd en operationeel te hebben.

Asbest zit op onverwachtse plekken

Het is al sinds 1993 jaar verboden om asbest te gebruiken in nieuwe producten. Vroeger werd het wel heel veel gebruikt als bouwmateriaal, en dan vooral om daken te maken. Wanneer asbest afbrokkelt en losse asbestvezels ingeademd worden, kan de schade groot zijn. Asbest kan uiteindelijk longkanker veroorzaken.

Het is niet verplicht om daken met asbest te verwijderen. Daar was wel een wetsvoorstel voor gemaakt, maar dat is niet door de Eerste Kamer gekomen. Toch wil de minister zoveel mogelijk asbest weg laten halen.

Asbest zit op onverwachtse plekken

Omdat de leningsvoorwaarden nog niet zijn vastgesteld, is het ook nog niet duidelijk of buiten de deelnemende provincies en gemeenten ook een lening kan worden aangevraagd. Daarnaast zegt de woordvoerder van de minister dat er nog met meerdere provincies en gemeenten wordt gepraat en dat die zich mogelijk later nog aansluiten. 

Houd onze pagina in de gaten voor meer informatie! Via de website en Facebook houden we je graag op de hoogte. Voor bedrijven én particulieren bieden we daarnaast informatie en gaan we graag aan de slag. Neem gerust contact op met Plentas!

Één reactie op “Asbest verwijderen voor particulieren wordt makkelijker!”

Reacties zijn gesloten.