Op 11 november hadden we een prachtige klus om 130m3 asbesthoudende golfplaten te saneren. Een prachtige klus voor Plentas die we in een mum van tijd geklaard hadden! Op 14:00 uur ’s middags hadden we de klus geklaard. De verrijker en de container met het asbesthoudende materiaal waren van het terrein verdwenen en de opdrachtgever kon zeer tevreden verder met de orde van de dag.

Tijdens het saneren van asbesthoudende golfplaten
Tijdens het saneren van de asbesthoudende platen

Zijn de golfplaten op mijn dak van asbest?

Deze vraag wordt ons de afgelopen tijd vaak gesteld. Heb ik asbesthoudende golfplaten? Maar hoe weet je nou of je te maken hebt met asbesthoudende golfplaten of asbestvrije golfplaten. Immers, de kenmerkende vorm en de afmeting zijn veelal identiek. Wij geven u een aantal tips.

Vanaf 1 januari 1994 mogen er geen asbesthoudende golfplaten meer gebruikt worden in Nederland. Zijn de platen gemaakt na deze datum dan zijn de platen asbestvrij. Maar hoe kun je hierachter komen?

In golfplaten zit vaak een codering gedrukt. Hieronder een overzicht van coderingen van asbestvrije  en asbesthoudende platen. De coderingen zitten op de buitenkant vaak aan de rand van een golfplaat. Soms zit de code onder een andere golfplaat, kijk daarom altijd op de kopse kant van een dakvlak, de kans dat u de code aantreft is hier het grootst.

Tijdens het saneren van asbesthoudende golfplaten
Schuur zonder de asbesthoudende platen

Codering en afkorting asbestvrije golfplaten

  • NT New Technology
  • AF Asbestos Free (Asbest Frei)
  • AFM Asbestos Free Material (Asbest Freies Material)
  • NA Non Asbestos
  • AP Amiante Pas
  • AV Asbest Vrij

Codering en afkorting asbesthoudende golfplaten

  • AT Asbestos Technology
  • NF Non Friable (hechtgebonden)
  • CAF Compressed Asbestos Fibres

De coderingen zijn vaak aangevuld met een productiedatum. Is dit na 1 januari 1994 dan zijn de platen asbestvrij. Soms staat er ook KOMO of ETERNIT op een golfplaat, deze termen zeggen niks over asbest, het kunnen asbestvrije of asbesthoudende platen zijn.

Plentas saneert asbesthoudende golfplaten met veel zorg en professionaliteit. De klanten zijn altijd zeer tevreden over onze inzet, precisie en snelle werk! Dat valt hier ook te lezen. Vraag vrijblijvend een offerte aan via https://plentas.nl/offerte-aanvragen/

Na het saneren van asbesthoudende golfplaten
Verrijker en container rijden van het terrein aan het begin van de middag

Gerelateerde Artikelen