Niet op 1 januari 2024, maar op 31 december 2024 zijn asbestdaken officieel verboden. De Tweede Kamer stemde dinsdag met brede steun in met dit wetsvoorstel van staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat).

Eigenlijk zou in eerste instantie gaan om een verbod vanaf begin 2024. Er werd getwijfeld of tegen die tijd wel alle daken gesaneerd zijn. Daarom kwamen CDA en VVD met een voorstel om het verbod met een jaar uit te stellen.

Nog dit jaar duidelijkheid

De Kamer vreest echter dat een groep buiten de boot zal vallen die niet draagkrachtig genoeg is om de asbestverwijdering zelf te betalen. De Kamer wil graag dit jaar nog duidelijkheid over het fonds. Meer dan driekwart van de asbestdaken zijn te vinden op boerenbedrijven.

Op dit moment is er in Nederland nog zo’n 80 miljoen vierkante meter dak met asbest. In 2016 is bijna 10 miljoen vierkante kilometer gesaneerd, vorig jaar zo’n 11 miljoen en dit jaar zal uitkomen op zo’n 12 miljoen.

Fonds voor bedrijven

Een ander voorstel van CDA en VVD, namelijk dat er een fonds komt voor bedrijven die de sanering van hun dak niet kunnen betalen, werd ook door een meerderheid van de Tweede Kamer gesteund.

De Kamer wil dat staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) gaat overleggen met provincies en gemeenten over het opzetten van zo’n fonds. Er is al 75 miljoen euro aan subsidie beschikbaar om asbestdaken te saneren. Daarvan zal dit jaar 23 miljoen worden vergeven.

2 reacties op “Extra tijd voor asbestsanering

Reacties zijn gesloten.