Eikenprocessierups

Het zijn drukke weken voor gemeentes met veel eikenbomen. Vorig jaar zomer zaten er miljoenen door het hele land vol met eikenprocessierupsen. Vooral de jeuk, afkomstig van de haartjes van de rupsen, leidde toen tot veel overlast. Daarom nemen dit jaar veel gemeentes vooraf al maatregelen, in de hoop dat deze zomer de overlast zal meevallen.

Gemeenten nemen maatregelen

Ook bij het kennisplatform Eikenprocessierups zien ze dat steeds meer gemeenten vooraf maatregelen nemen tegen de rups, vertelt Henry Kuppen die verbonden is aan het platform. Gek vindt hij het niet: “De rupsen zijn er al. Alles wat nu uitsterft, daar heb je straks geen last meer van.”

Vooraf bestrijden

Tientallen gemeentes zijn daarom deze weken bezig met het bespuiten van eikenbomen op drukke plekken. Dat gebeurt onder meer met bacteriën en aaltjes die binnendringen bij de rupsen, en ze zo laten uitsterven. Door de bomen nu al te bespuiten, hopen de gemeentes dat er deze zomer geen grote eikenprocessierupsnesten in de bomen ontstaan. Heb je hier op je eigen perceel last van? Hier lees je wat wél en niet te doen in strijd met de rups.

Overlast zelfde als vorig jaar

Ondanks al die inspanningen, is de verwachting van experts dat de overlast van de eikenprocessierups ongeveer gelijk zal zijn als vorig jaar, vertelt Kuppen. Dat komt vooral doordat natuurlijke vijanden niet binnen een jaar gevonden zijn: “Zoals een bacteriepreparaat uit een potje komt, komt een natuurlijke vijand dat juist niet. Dit gaat gemeentes jaren kosten.”

Eikenprocessierups

Heb je op je eigen perceel te maken met besmette eikenbomen? Dan ben je zelf verantwoordelijk voor de bestrijding. Plentas helpt je graag met het verwijderen van deze vervelende rups! Meer informatie of een offerte opvragen? Kijk even op deze pagina.