Het kabinet wil de zogenoemde PFAS-norm fors verhogen om de bouw vlot te trekken. De norm wordt verachtvoudigd naar 0,8 microgram per kilo grond. PFAS staat voor poly- en perfluoroalkylstoffen.

Sinds oktober geldt er een scherpe norm voor PFAS, een verzamelnaam voor chemische stoffen die schadelijk en vervuilend zijn. Als er meer dan 0,1 microgram PFAS per kilo bouwgrond in de bodem zit, mag er geen grond worden verplaatst.

Meer dan 85 procent van de geteste grond zit boven die strenge norm. Daardoor kregen bouwbedrijven, baggeraars en grondverzetsbedrijven er last van en kwamen er veel projecten stil te liggen.

Voor bedrijven als Plentas is dit een belangrijke ontwikkeling aangezien we veel zaken te maken hebben met de bouw. Wanneer de bouw stil ligt, wordt er minder snel gesloopt. Dit lijdt weer tot minder asbestsanering en minder sloopwerk. Oftewel: minder werk!

Net als asbest heeft PFAS ideale technisch eigenschappen. Het is chemisch en thermisch zeer stabiel. Omdat het zeepachtig is, vormen ze stabiel schuim en emulgeert het uitstekend. Ze zijn ook vocht- en vuilwerend. Daar houd de vergelijking met asbest ook op. Toch heeft deze ontwikkeling voor de bouw een grote impact op het werk bij Plentas.

Plentas saneert asbesthoudende golfplaten met veel zorg en professionaliteit. De klanten zijn altijd zeer tevreden over onze inzet, precisie en snelle werk! Dat valt hier ook te lezen. Vraag vrijblijvend een offerte aan via deze link.