Het kan voorkomen dat bij de aankoop van het huis het onduidelijk is of er asbest aanwezig is. Asbest blijft een gezondheidsrisico en kan je besluiten om toch actie te ondernemen. Hoe weet je of jij zelf zo’n dak hebt en wat zijn globaal de kosten voor het verwijderen?

Volgens de Rijksoverheid sterven er jaarlijks ongeveer 1.000 mensen aan de gevolgen van asbest. Wanneer asbest ongeroerd blijft, is er niets aan de hand. Bij bewerking of als het beschadigd raakt, komen er asbestvezels in de lucht. Bij een flinke storm is dit niet ondenkbaar. Het inademen van deze vezels kan kanker of stoflongen veroorzaken. Het kan voorkomen dat bij de aankoop van het huis het onduidelijk is of er asbest aanwezig is. Asbest brengt gezondheidsrisico’s met zich mee!

Heb ik een asbest dak?

Sinds 1994 is het verboden om asbest te verwerken. In de volgende gevallen heb je waarschijnlijk te maken met een asbestdak:
Golfplaten met letters AT, NF, CAF: Staan op de golfplaten deze letters? Dan zit er zeker asbest in. Platen met volgende letters bevatten geen asbest:
NT, AF, AFM, NA, AP of AV.
Leien daken die voor 1994 zijn gelegd of vernieuwd: Uitzondering hierop is als de dakleien van (lei)steen zijn. Weet je niet of de leien van (lei)steen zijn? Laat dan een professional onderzoek doen.
Bitumen dakbedekking die is aangebracht voor 1994: Is er na 1994 een nieuwe laag bitumen aangebracht op een laag ‘oude’ bitumen? Dan is er ook een kans dat in de oude laag bitumen asbest zit. Ook hier geldt: twijfel je? Laat een prof checken of er asbest in zit.

Verwijderen van asbest loopt in de papieren

Als woningeigenaar ben je zelf verantwoordelijk voor je huis. Je draait daarom zelf op voor de kosten om asbest(dak) te verwijderen. Ga hier beslist niet zelf mee bezig! Huur een expert in om dit te laten verwijderen. Vooral grote oppervlakten asbest moeten zo snel mogelijk worden verwijderd door een gecertificeerd bedrijf, zodat het wordt behandeld en afgevoerd volgens de wettelijke eisen.

De exacte kosten zijn afhankelijk van zowel de omvang als het type dak op jouw huis. Daarnaast maak je naast het verwijderen ook kosten voor het vervangen van tegels of een deel van het dak zelf. Voor het verwijderen van asbest of meer informatie kun je altijd contact opnemen met Plentas!